Beoordeeld met een 9,9 volgens 312 reviews

100% clean supplements, ontwikkeld door Joep Rovers

Gratis verzending vanaf € 125,-

Voor 23:30 uur besteld, morgen in huis (m.u.v. zondag)

Terug naar blogoverzicht

5 manieren die helpen om je slaap te verbeteren

Joep Rovers
Joep Rovers Founder Motion Supplements | 24 oktober 2023
Andisheh A 8Ykpxj9D Pu Unsplash 1 Edited Scaled

Slaap is verschrikkelijk belangrijk voor iedereen. Of je nou atleet, ondernemer, werknemer of ouder bent, slaap is essentieel. Je hebt het nodig voor het behalen van doelen, om gezond te zijn en het draagt bij aan je stemming. Als je goed slaapt is het makkelijker voor de mens om lekker in je vel te zitten, je gewoonten te veranderen en gezond te blijven

Hieronder 5 manieren die helpen om lekker te slapen.

Manier 1: Synchroniseer je biologische klok

Jouw lichaam heeft een interne klok. Deze heeft de leiding over je hormoon- en energieproductie, over je orgaanfuncties, je herstelvermogen, chemische balansen in het brein en je slaap-waakcyclus. Helaas kan deze klok niet klokkijken. Om de juiste processen op de juiste momenten van de dag in je lichaam aan te sturen, heeft je lichaam bepaalde prikkels van buitenaf nodig. De prikkel die het meeste invloed heeft, is zonlicht. Je lichaam heeft een prikkel van zonlicht nodig om te weten ‘hoe laat het is’.

Ga dus zoveel mogelijk naar buiten. Ook op verschillende momenten van de dag. Zodat je lichaam weet ‘hoe laat het is’. Zo krijgt je lijf de kans om de hormonen die bij slaap komen kijken op de juiste momenten aan te maken. Voor meer informatie kun je dit blog lezen.

Manier 2: Maak van je slaapkamer een slaapoase

De ruimte waarin je slaapt heeft grote invloed op je slaapduur en slaapkwaliteit. Hieronder staat de slaapoase checklist.

Manier 3: Vermijd kunstlicht voor het slapen gaan

We hebben het net al gehad over de biologische klok die niet kon klokkijken. Iets wat de biologische klok gruwelijk kan verstoren is het opvangen van kunstmatig blauw licht. Dit licht zit basicly in al je elektrische apparaten met een scherm.

Blauw licht zelf zorgt in principe niet voor verstoringen. In zonlicht zit namelijk ook blauw licht. Het verschil is dat in zonlicht het blauwlicht gepaard gaat met andere lichtfrequenties, zoals infraroodlicht. Kunstmatig blauw licht is dat niet. Als jij de hele dag naar je scherm zit te kijken, wordt je lijf ‘verteld’ dat het begin middag is op een zomerse dag. Zo ontstaan er dus verstoringen in je biologische klok.

Vermijd kunstmatig blauwlicht daarom zoveel mogelijk. Al helemaal voor het slapengaan. Je kan je eventueel ook laten helpen door een blauw licht filter. Wij zijn fan de blauw licht filters van Loptimize.

Je kunt de kortingscode ‘WERKATLEET’ gebruiken voor 5% korting.

Manier 4: Schakel af voordat je naar bed gaat

Niks is zo vervelend als met je hoofd in het werk zitten als je probeert te slapen. Daarom moeten we niet vergeten af te schakelen op het moment dat we vanuit een inspannende/stressvolle situatie komen. We moeten dus ‘ontspannen’ zijn voordat we naar bed gaan.

Natuurlijk verschilt het een beetje per situatie hoe we moeten afschakelen. Als je bijvoorbeeld wilt afschakelen vanuit je kantoorbaan, kun je het volgende doen.

Zo kun je jezelf goed klaar maken om te gaan slapen.

Manier 5: Kijk naar voedingstekorten

Wat ook een belangrijk aspect is wat helpt om lekker te slapen, is voeding. Waarom vraag je je misschien af. Nou dat zit zo. De hormonen die ons helpen om in slaap te vallen, worden allemaal vanuit voedingsstoffen gemaakt.

Hieronder een voorbeeld om dit te illustreren.

Tryptofaan is een essentieel aminozuur die wij uit voeding moeten halen. Deze wordt omgezet naar het aminozuur 5-hydroxytryptofaan (5-HTP). Daarna wordt 5-HTP omgezet in serotonine. Uiteindelijk wordt deze serotonine weer omgezet naar melatonine. Zorg dus dat je voldoende tryptofaan binnenkrijgt via voeding. Tryptofaan zit in eiwitrijke voedingsmiddelen zoals melk, kaas en kip.